Reference rodinný dům Ústecký kraj 2020 | Wienerberger

Zájem o cihlové fasády roste, říká Pavel Korous, specialista na lícové zdivo

Těžko dohledat v archivech, kdy poprvé byla cihla použita jako lícový materiál, ale patrně to bylo velmi dávno. První cihlové stavby totiž omítku zaručeně neznaly. O skutečném lícovém zdivu ale lze patrně hovořit ve chvíli, kdy začalo být ke svému účelu využíváno záměrně s ohledem na designovou jedinečnost. I to však bylo již před několika staletími. Ostatně, do historie se v tomto směru zapsal i zakladatel společnosti Wienerberger Alois Miesbach, který  jako první v Evropě ve svých cihelnách zavedl výrobu zdobených, malovaných cihel již někdy v polovině devatenáctého století.

Nejen design, ale i funkčnost

Současné lícové zdivo Terca tak v jistém smyslu moderním způsobem navazuje na tradici Wienerberger. A přestože jde o finančně náročnější řešení, je to investice, která se vrátí. Nejde totiž zdaleka jen o design, stavby s lícovým zdivem jsou v podstatě bezúdržbové, dokonale stálobarevné, odolné proti vlivům počasí, hmyzu i ptactvu a skutečně dlouhověké. Jedním slovem, jsou ve všech ohledech nadčasové.

Zájem o lícové zdivo roste

V současnosti se lícové cihly ražené v Česku nevyrábějí a důvody jsou tři. Nemáme úplně tu správnou surovinu a technologii pro výrobu lícových cihel, ale hlavně kapacitu cihelen. Pavel Korous, Wienerberger specialista právě na lícové zdivo, to potvrzuje: „Trh lícových cihel není tak velký, aby dokázal prodat celoroční produkci lícových cihel a přednost v cihelnách dostávají cihly Porotherm a tašky Tondach, které jsou typické pro naši republiku. Proto lícové cihly dovážíme ze zemí, které mají tradici, kvalitu a velké výrobní kapacity. A kupříkladu celý roční objem našich prodejů, to je v Belgii množství, které spotřebuje jeden středně velký most. V jejich objemech produkce je tuzemská spotřeba zcela zanedbatelným promile.“

Každý se může odlišit

Nicméně platí, že zájem o lícové zdivo je rostoucí, objevuje se v současnosti na mnoha rodinných domech. Důvodem je právě snaha o jedinečnost, kterou lícové zdivo domu dodá i při použití pouze v části domu či stěny. „Použít lícové cihly na celou stavbu si opravdu nemůže dovolit každý, ale použít je v kombinaci, to už mnoha menším investorům smysl dává. A vidím to jako trend. Oproti dobám, kdy jsem s prodejem lícových cihel před patnácti lety začínal, je dnes zájem investorů možná šestkrát vyšší, ale nadpoloviční většina použití je v kombinaci, “ souhlasí Pavel Korous. Pod rostoucí zájem se tak bezpochyby podepisuje i fakt, že lícové zdivo lze kombinovat se všemi ostatními typy materiálů, s omítkou, dřevem, kovem i se sklem.

Kabát Terca je vždy originál

Tou nejoceňovanější vlastností lícového zdiva je jeho designová jedinečnost a variabilita využití. Kabát vašeho domu prostě může být skutečným originálem. Dříve byla dominantní barvou lícovek červená, dnes jsou trendem minimalistické tóny šedivé a černé. Ale výsledný vzhled fasády neurčuje jen barva. „Roli hrají formáty, vazby i barvy spárovací hmoty, dnes velmi moderní je plasticita, kdy se používají prvky různé tloušťky a výsledný povrch tak není rovný, ale jednotlivé prvky z něj vystupují. Fantazii se meze nekladou, lze kombinovat i cihly s různým povrchem, odlišnou barvou či různými formáty, moderní jsou dnes takzvané long formáty, při výšce čtyř centimetrů třeba pětadvacet centimetrů dlouhé,“ vypočítává možnosti Pavel Korous.

Vybrat si lze i konstrukční varianty

Různé možnosti nabízí i konstrukční řešení. Klasická difuzně otevřená konstrukce, kdy nosné obvodové stěny doplňuje izolační vrstva, vzduchová mezera a pak vnější vrstva lícového zdiva, není právě díky obkladovým cihlovým licovým páskám to jediné řešení. Ty totiž dovolují jednodušší, rychlejší a levnější řešení – lze je bez větších problémů lepit takřka na jakýkoliv podklad. A je to i řešení, které na svém vlastním domě před více ne sedmi lety použil Pavel Korous: „Když jsem stavěl dům, bylo pro mě lícové zdivo jasnou volbou, vždyť se mu věnuji bezmála dvacet let profesionálně. Klasická konstrukce je ovšem skutečně finančně náročnější, pokud ji chcete použít na celý dům, a každý si ji dovolit nemůže. Řešením i pro mne byly bloky Porotherm T Profi plněné minerální vatou, na nich jádrová omítka a na tu jsem lepil obkladové cihlové lícové pásky Terca. S výsledkem jsem naprosto spokojený. Jednou za rok sundám žaluzie, očistím obvodové stěny wapkou a to je vše, dům je stále jako nový.“

Důvěřujte certifikovaným specialistům

Ani realizace tedy nemusí být nijak složitá. Přesto Pavel Korous doporučuje využít specializované firmy: „Kupujete si luxusní, krásný a hlavně pohledový materiál a aby byl výsledek perfektní, měl by mít i správnou a oku lahodící montáž. Pokud chcete dokonalý vzhled, záleží na detailech v rozměření, na kvalitě a čistotě spárování. A to už neumí každý, v republice je takových firem jen pár.“ Wienerberger, v duchu své snahy nabízet zákazníkům tu nejvyšší možnou přidanou hodnotu, pomůže ale i tady – zájemcům doporučí nejen odpovídající řešení, ale dodá i kontakt na certifikované montážní firmy, za jejichž práci a výsledek se může zaručit.

Lícové zdivo si s dnešními možnostmi při snesitelné investici může dovolit skutečně každý. Odměnou bude dům, jehož jedinečný vzhled bude zachován po dlouhá desetiletí v podstatě i bez jakékoliv údržby.