Realizace RD u Prahy | Reference Terca

Jedinečná fasáda, na kterou se vyplatí počkat

Sníte o cihlové fasádě, která má velice dlouhou životnost a originální vzhled? Podívejte se na příběh majitele, který si postavil svůj vysněný rodinný dům nedaleko Prahy a raději počkal delší dobu na dokončení fasády, než aby se spokojil se standardní barvenou omítkou. Protože na pořádné věci se vyplatí počkat. S cihlovou fasádou může majitel čerpat řadu výhod, které toto řešení přináší a zároveň mu vykouzlí každý den úsměv na tváři při pohledu na jeho dům.

Vysněný rodinný dům

Rodinný dům se nachází několik kilometrů od Prahy v typické české vesničce, plné klasických rodinných domů. Aby dům zapadl mezi stávající RD, zákazník před několika lety postavil klasický dům se sedlovou střechou. Vyzděný je z cihlových bloků bez použití zateplení, jen s použitím vápenocementové omítky. Po dokončení celé stavby přišla na řadu fasáda.

Majitel již od začátku stavby věděl, že použití cihlového materiálu na fasádě je jasná volba. Určitě tušíte, že cihlové obkladové pásky mají vyšší pořizovací cenu než klasická barevná omítka. Ano je to tak, ale zvýšená investice je pouze jednorázová. Odpadá tak po letech např. investice na znovunatření omítky a s tím spojené náklady na lešení atd. Fasáda z obkladových pásků je na celý život. Bohužel jak už to při stavbě RD chodí, rozpočet bývá nižší než skutečnost a tím, že fasáda je to poslední, zákazník tedy po dokončení stavby a nastěhování raději počkal 2 roky, aby si udělal fasádu z obkladových pásků, než aby udělal levnější omítku a za pár let jí dělal znovu a znovu a znovu. 

Rozměření a lepení obkladových pásků

Dosud nevyspárovaná fasáda

Spárování pásků bílobéžovou spárovací hmotou

Konzultace s odborníky se vyplácí

Kam všude pásky nalepit? Jakou barvu pásků použít? Kdo udělá odbornou a profesionální montáž?

S volbou fasády řešil zákazník otázky: Kam všude pásky nalepit?  Jakou barvu pásků použít? Kdo udělá odbornou a profesionální montáž? Třetí otázku měl zákazník vyřešenou v podstatě ihned. Na doporučení oslovil kvalitní firmu ze svého regionu, která má spousty zdařilých referencí nejen v okolí jeho rodinného domu. Kam pásky nalepit? Z původního záměru použít pásky jen na část fasády se nakonec zákazník rozhodl po konzultaci s prováděcí firmou obložit fasádu celou.  Výběr obkladových pásků byl složitější, jelikož nabídka produktů Terca Wienerberger nabízí stovky různých barevných kombinací. Nakonec vyhrál obkladový pásek Terca Wisselbont, který zachoval ráz a možná i zvýraznil tradiční vesnické stavení s ohledem na okolní architekturu. V konečném důsledku byl také velice důležitý výběr barvy spárovací hmoty, která tvoří cca 12 % celé plochy. 

Rozměření a lepení obkladových pásků

Dosud nevyspárovaná fasáda

Spárování pásků bílobéžovou spárovací hmotou

Profesionální montáž trvala cca 3-4 týdny. Bylo zde velice náročné rozměření z důvodu nestandardně rozmístěných stavebních otvorů v přízemí oproti podkroví. Konečný výsledek si můžete prohlédnout